Vitorlázás

Újból benépesül a Balaton
Ahogy az mindenhol, így a Balatonon és a vitorlázásban is rendkívüli helyzetet okozott a lassan már két éve tartó koronavírus-járvány. Még mindig bizonytalanságot okoz a pandémia, de már 2021-ben is történt előrelépés, talán az idei év még jobban alakul, azaz lassacskán vissza lehet térni a járvány előtti megszokott menetrendhez.
Élménybeszámoló – Seychelles-szigetek
Mi sem egyszerűbb, mint egy egzotikus vitorlásút megszervezése. Csupán tíz a komfortzónájukat elhagyni képes kalandvágyó utazóra, egy méretben megfelelő hajóra, tíz repjegyre, majd egy év várakozásra van szükség, hogy az egész kezdődhessen elölről egy azelőtt soha nem látott vírus és egy beutazási korlátozás miatt.
Youtube sztár lett a magyar jégvitorlázó
Hamrák Péter akkorát esett a DN-nel, mint egy ólajtó. Spoiler: semmi baja nem lett, csak a könyökét ütötte be.
Így jutnak el az invazív fajok az Antarktiszra – második rész

Hogyan lehet védekezni az ellen, hogy napjaink megnövekedett hajóforgalma invazív fajokat juttasson az eddig elszigetelten létező régióba? A problémát a cikk első felében vázoltuk fel, most bemutatjuk a lehetséges megoldásokat. „A cégek tehetnének néhány biztonsági intézkedést, például használhatnának speciális hajótestbevonatokat, amelyeken az algák és a különböző állatok nem tudnak jól megtapadni, vagy rendszeresen tisztíthatnák a

Reklám
Komoly fagyok jönnek a következő éjszakákon

Változóan felhős időre számíthatunk, de a Nyugat-Dunántúlon lesznek tartósabban felhős tájak - és itt szállingózhat a hó is. Továbbra is erős lesz az északi, északnyugati szél. Marad a hideg idő +1 fok körüli maximumokkal.

Egy év múlva Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa
Három éve készül a régió, hogy megmutassa, milyen pezsgő kulturális és közösségi élet helyszíne Veszprém és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete.
Mese a titokzatos balatonfüredi csipkeernyős hölgyről
A ritka balatonfüredi képeslapot és történetét is mutatjuk.
Megszentelték a Hévízi-tavat is
A julián naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a gregorián, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet, ezért szentelték meg a szokásosnál később a tavat.
Olyan komoly környezeti változásokat okozna a Club Aliga beépítése, hogy vizsgálat szükséges
Ki kell terjednie többek között az élővilágra, a biológiai sokféleségre, a védett természeti területekre.
Amíg nem tudnak vízen járni, nem aratják a balatoni nádat
Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet gépekkel rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák a tavon.
Február közepétől csak a beoltottak lesznek védettek Magyarországon

Csütörtök este megjelent a kormányrendelet, amely szerint február 15-étől kezdve kizárólag a beoltottak minősülnek majd védettnek. A változást először a múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Most meg is jelent az erről szóló rendelet, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pedig egy közleményben összefoglalta a legfontosabb változásokat. Csak azoknak lesz érvényes a védettségi igazolványuk, akik […]

Egyre hatékonyabbak a halőrök

A halőrök intézkedései szerint tavaly a legnagyobb számban előforduló szabályszegés az engedély nélküli horgászat volt. Engedély nélküli és a területi jegy nélküli horgászaton 178 esetben csíptek el pecásokat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) természetes vízi halgazdálkodási területe 62 800 hektár, amely a Balaton és a Kis-Balaton I. ütemre különül el. Ehhez több kisebb-nagyobb vízterület

Fiatalokat és egy idős férfit is megvertek és kiraboltak Siófokon
Két érdi nő és két érdi férfi 2021 augusztusában Siófokon szórakozott, majd éjszaka a város főterén fiatalokat vertek meg. Később pedig egy idős férfit tepertek a földre, és elvették 100 ezer forintját. A közterületi kamera buktatta le őket.
Reklám
Hólepel az éj leple alatt
Nincs mese, itt az igazi tél!
Foglalkozása: malomrestaurátor
Malomrestaurátor. Különleges, és másoknak élményt adó foglalkozás Tamás Péteré. Az országban szinte nincsen is olyan megújult malom, mely ne az ő tudását és keze munkáját dicsérné. S persze, mint oly sok különlegesség és érdekesség, ő is kötődik a Balaton-régióhoz.
Ezek az eszközök nem hiányozhatnak egy nyaralóból
Hirdetés - Régi nagy igazság, hogy a kikapcsolódáshoz érdemes kicsit elmenni otthonról, hogy ki tudjunk szakadni a hétköznapok mókuskerekéből.
Ásatás: állatcsontok és pénz is lapul a veszprémi várban
A régészek több száz éves leletekre bukkantak a veszprémi várban.
Milliókat sikkasztott, majd visszaadta a pénzt a fonyódi férfi
Hatmillió forintról van szó.
Havas tájra ébredt Keszthely, parádés napkeltés fotókon mutatjuk be

Még télen, dacolva a mínuszokkal is érdemes korán kelni, hiszen káprázatos élményt nyújt a napfelkelte.

Víz-napi Balcsi party
None
Húsvéti készülődés Gyenesdiáson
None
Traccsparti Vágó Pirossal
None
Reklám
Marha jó lesz Badacsonyban
Járd be a januári Gasztrohegyet a a marhanyelvtől a borjúmájig, a borjúlábszártól a velőig, közben kóstolj tüzes, badacsonyi borokat, és gyönyörködj a tél szépségeiben is. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, talán még havazni is fog.
Még egyszer a fura, régi jégvitorlásról

Videón egy ma is száguldó példány a támaszláb és kormány nélküli gaffos jégvitorlásról, amelyet a vitorláival kormányoznak!

A Balaton több településén is megünneplik a magyar kultúra napját

A jeles naphoz különleges programok kapcsolódnak: kiállítások, könyvbemutatók, művészeti események színesítik az ünnepet.

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton belül, ám egy fontos gyöngyszemről még nem esett említés. Ez pedig nem más, mint a Nagyvázsony határát őrző kolostorrom, melyet annak idején Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel az itt élő szerzetesek. Pálosokat 1478-ban Kinizsi Pál telepített az akkoriban mezővárosnak kikiáltott Vázsony […]

Az adóbevétel miatt tűrik meg az aszófői sittlerakót?

A Tihany és Balatonfüred között található Aszófőn betonüzem és sittlerakó is működik, valamint jelenleg épül egy húsfeldolgozó is a Balatontól gyakorlatilag másfél kilométerre. A tájidegen ipari tevékenység sokak szemét szúrja, ám a polgármester szerint az üzemek által fizetett adó nélkül a település anyagi helyzete teljesen ellehetetlenülne – írja a magyarnarancs.hu. A kisközség lélekszáma az elmúlt […]

Nagy problémát jelent az invazív fajok terjedése

A Balaton vízgyűjtőjén három idegenhonos halfaj fordul elő a leggyakrabban: ezek az ezüstkárász, a kínai razbora, és a naphal. Az invazív fajok térhódítása súlyos fenyegetést jelent az élővilág számára. A probléma orvoslásának fontosságára két előadó világított rá az év első szemléletformáló rendezvényén, mely a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének jóvoltából valósult meg. Az eseményen elhangzottakról […]

Ilyen a havas Tisza-tó madártávlatból

Nemrég a Tisza-tónál is havazott, Ljasuk Dimitry pedig körbejárta a tavat, hogy megörökítse ezt a fantasztikus látványt. Ezúttal olyan képeken csodálhatjuk meg hazánk második legnagyobb tavát és környezetét, ahogyan csak a madarak láthatják. Ljasuk Dimitry jó néhány filmet készített már a tóról és a Tiszáról, sőt újévi fürdőzést szervezett, ahol közel százan fürödtek a fagyos

MAPEI Tour de Zalakaros
None
Jótékonysági futás a koraszülöttekért
None
VI. Korosajt Fesztivál
None
Megmenekül a pusztulástól a történelmi hajó

A Tally Ho nevű gaffos kuttert a Stow & Son építette 1909-ben, és egy évvel később bocsátották vízre. A hajó 1927-ben megnyerte a Fastnet Race-t Lord Stalbridge és Hugh Grosvenor számára. A hajót Albert Strange tervezte, és néhány évvel ezelőtt az Albert Strange Egyesület ugyan megmentette, de mivel egy évtizedig nem sikerült találni valakit, aki

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj
Az autópálya-matrica vásárlásakor nagyon figyelj az alábbiakra, hogy elkerüld a későbbi bosszúságokat.
Vince-nap és disznóvágás Balatonlellén
None
Betelepült kagylótól védik a pontyok a Balatont
A kvagga kagyló beköltözött a Balatonba, és ezzel komoly fejtörést okozott a szakembereknek. Terjedését szinte lehetetlen lenne megakadályozni, de szerencsére a balatoni halak segítenek az ökológusoknak. Tudtad, hogy a pontyok egyik kedvelt tápláléka a kagyló, ráadásul az invazív kvagga ízlik nekik a legjobban?
Mi történt a hajóosztályokkal: A Melges24 még a Covid árnyékában
Sok volt a kérdőjel… főleg a nemzetközi versenyeket illetően. Itthon 12 egység képviseli ezt a World Sailing hajóosztályt, ebből 8-10 vállal komolyabb versenyzést, 2 egység pedig a nemzetközi „hadszintéren” is rendszeresen megméretteti magát. A Balatonon az OD Trophy versenyeken kívül az Országos Bajnokság a fő erőpróba, illetve az egy és kétszemélyes hosszútávú túraversenyeken lehet még Melgesszel találkozni.
Hattyúk tava
Te is imádod nézni a Balatonon ringatózó hattyúkat? Télen is sok hófehér madár látható a sétányok közelében, gyakran a befagyott tavon is kifürdik maguknak az öbleiket.
Hévíz: a szerelmesek és a Valentin-napi csókok városa

Hévízt az egyedülálló Hévízi-tó városaként ismerjük, ám Valentin-napkor a csókok városa nevet is büszkén viselheti.

Valentin-napi Csókpadok Hévízen 2022

2022. február 12-14. között több mint 50 helyszínen csókpadok várják a szerelmeseket Hévízen.

A tongai vulkánkitörés – károk a Csendes-óceán minden partján

Pénteken délután hatalmas vulkánkitörés történt Polinéziában, amely napokkal később is okozott károkat az óceán távoli partjain is.

Vonyarci nyargalás 2022 Vonyarcvashegy

2022. április 30-án ismét a Keszthelyi-hegység szívében futnak hegyi félmaratont vagy negyed-maratont a Vonyarci nyargalás résztvevői.

Giro d’Italia kerékpáros körverseny 2022 Vonyarcvashegy

2022. május 8-án, vasárnap Vonyarcvashegyen is áthalad a Giro d’Italia mezőnye, amely Kaposváron rajtol és a futam Balatonfüreden fejeződik be.

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál 2022

Különleges söröket, szórakoztató programokat kínál a 11. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Vonyarcvashegyen.

Csókpadokkal várják a szerelmeseket Hévízen
Csókpad, csókbusz és csókfotel? Már Valentin-napra készülnek a Balaton közelében, csókolózni és szelfizni hívják a szerelmeseket.
Bor- és Csemegeszőlő fesztivál 2022 Vonyarcvashegy

2022. augusztus 19-21-én zamatos borok és ízletes falatok várják a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő fesztiválra látogatókat.

Reklám